петък, 24 юни 2011 г.

Четирите споразумения

Толтекската система на преглед има за цел да възста­нови целостта на нашата природа. В своя днешен вид чове­чеството страда от своята незавършеност. Редовните прег­леди на емоциите и мислите, които правим, ще прогони страха далеч от сърцата ни и на негово място ще дойде лю­бовта.


* * *
Осъзнайте себе си. Бъдете искрени със себе си.
Осъзнайте, че се намирате в ада. Погледнете го. Не от­ричайте - това е действителен ад.
Обикнете хората такива, каквото са, независимо от то­ва, дали ще ви обикнат в отговор. Щастието пробужда лю­бовта, която е вътре във вас, а не любовта, която е насочена към вас.
Когато тръгнете по пътя на осъзнаването, ще откриете в себе си мощна съпротива към всякакви промени, защото цял живот сте правили компромиси със съновиденията на планетата и със себе си.
Възможно е в юношеството ви да сте си позволили да пропушите и в опита си да захвърлите пушенето, можете да кажете: "Добре знам, че пушенето е вредно, но не мога да го откажа". Същото е положението и с лакомията. Не е така просто да се откажеш от вкоренените компромиси.
Ключът към отказа от вредните привички е проявле­нието на вашата воля. За да се откажеш от каквото и да е, е необходимо да подкрепиш този отказ с такова количество енергия, каквото е било заложено в сключения компромис. За да се откажеш от пушенето, трябва да превърнеш отказа в свое намерение. Възможно е да сте започнали да пушите, за да се успокоите, да изглеждате по-големи или за компа­ния. Усвоявайки привичката, от която сега искате да се из­бавите, вие сте вложили определена енергия и в самото ре­шение да запушите и в усилията да усвоите това действие.
Помислете колко енергия е нужна на космическия ко­раб, за да се откъсне от оковите на земното притегляне. Не­обходимо е да се изработи тяга със сила, която е равна ми­нимум на силите на гравитацията, която държи кораба на повърхността на планетата. Същото е и с вашите лични усилия. Във всяко сключено със себе си споразумение вла­гате определено количество енергия и за да преодолеете то­ва споразумение е необходима същата енергия.
Безупречното поведение е единственият правилен път за използване на цялата енергия, която имате. Ако не пра­вите компромиси в тази посока, можете да натрупате доста­тъчно енергия за преодоляване на сключените преди това споразумения. Енергията намалява от постоянното пропиляване за дреболии, докато енергията, вложена за разваляне на старото споразумение, се връща към вас стократно. Спомнянето или Прегледът е един от пътищата за натруп­ване на енергия.
Мигел моли всеки човек да сключи четири споразуме­ния със себе си. Той твърди, че те ще променят живота ни и ще отслабят другите споразумения, които ни държат в ада, но за да заработят споразуменията е нужна практика. Ако започнете да ги практикувате, ще постигнете чудесни резул­тати и ще натрупате достатъчно енергия, за да контролирате всички свои споразумения.
1. Бъдете безгрешни в словата си
Това споразумение е преизпълнено с дълбоко зна­чение, носи огромна сила и е способно да ви отърве от ада. Словото е най-мощният начин за изразяване на духа. Словото е най-мощното оръжие, с което разпо­лага човек. Словото носи божествена природа. То е чиста магия. Чиста енергия. Говорете само това, което наистина мислите.
Истинските магове умеят правилно да използват словото и изпитват голяма почит към него. Много е важно да запомните, че все/см от нас в някаква степен е вълшебник. Умеем да причиняваме болка със словото си, да обвиняваме, да шантажираме, да сплетничим, да клюкарстваме и пак да сплетничим. Чистият шантаж е деструктивен. Със силата на словото ние се задържаме един друг в ада. Само с едно изказано съждение мо­жем да издигнем човек до небето или да го хвърлим в бездната. Достатъчно е да кажем на някого: "Ти си страхливец" - за да му се сложи петно за цял живот.
Шестгодишно момиченце играло и нещо си припя­вало. Майката я боляла глава. Пеенето на дъщеря й я дразнело, затова майката казала: "Стига си врещяла като врана! Затвори си устата". Момичето не запяло никога повече, защото считало гласа си за ужасен. Майка й несъзнателно й направила заклинание. С колко хора правим същото! Ние съдим другите, без да се замисляме каква вреда им нанасяме.
Това момиче е сключило със себе си споразумение: "Аз имам ужасен глас". За да се снеме заклинанието, на нея й е необходимо да вложи същото количество енергия, което е довело до създаване на споразумение­то. Но в началото е нужно да осъзнае как се е стигнало дотам.
Всичко, което правим, е основано на споразумения. Споразумението, към което вие поемате задължение, привлича подобно на магнит към себе си енергията, която му дава допълнителна сила и го прави привидно правилно. Споразуменията са основата на съновидени­ята и на страданието. Мнозинството от споразумени­ята ни ограничават в нещо. Прегледът ще ни накара да се замислим как реагираме в различни ситуации. И то­гава ще можем да намерим начин да се избавим от оковите на старите споразумения.
2. Не приемайте нищо лично
Ние приемаме всичко лично, със сърцето си. Чувст­вото за собствена значимост ни кара да мислим, че сме причина за всичко, което се случва, затова продължа­ваме да се нараняваме един друг и да се предаваме на скръбни размисли за причинената несправедливост.
3. Не правете предположения
Често си въобразяваме, че другите разбират, какво носим в ума си или че знаем, какво мислят те и правим предположения. Нужно е да наберем смелост и да по­питаме човека какво има предвид, какво иска. Нужна е не по-малко смелост, за да кажем, какво искаме самите ние. Ако няма необосновани предположения, няма да има нито разочарования, нито вина. Вие с нищо не сте длъжни на живота, той също не е в дълг към вас.
4. Винаги правете най-доброто, на което сте способни
Ако винаги правим това, което е по-силите ни, няма да се самоосъждаме и рядко ще изпадаме в разочаро­вания. Когато сме болни или уморени, нашето "най-добро, което можем" се отличава от това, което можем да сторим, когато сме здрави. Нашето "най-добро, ко­ето можем" непрестанно се променя, важното е винаги да правим "най-доброто, което можем". Когато сме здрави и пълни със сили то също се променя. С една дума, ако във всяка ситуация даваме най-доброто от себе си, на душата ни ще бъде по-леко. Пристъпвайки към прегледа на старите възгледи, трябва да се задъл­бочите в своето съзнание, да анализирате цялата сис­тема от споразумения, които сте сключили и ако е нужно, да ги унищожите едно след друго.
из "Отвъд страха" , Мигел Руис

Няма коментари:

Публикуване на коментар